Blogg

Härlig hösttur med mamma

Säkerhet först

Idag tog jag med mamma (fyller 80 år om ett par veckor) på en härlig tur i skogen och på grusvägarna. Vid ett tillfälle blev båda våra hästarna oroliga, och självklart kommer det en bil precis då. Men som tur är så är båda hästarna tränade till kombinerad effekt så en potentiellt farlig situation gled förbi utan att något hände.

Eller tur och tur, jag har märkt att ju mer jag förbereder mina hästar på uppgiften jag planerar att de ska utföra desto mer ”tur” har jag.

Kommunikation har sin grund i uppmärksamhet

Kommunikation är nyckeln till säker ridning. Så vad gör du om du din häst slutar lyssna på dig? Behöver inte vara en situation som den ovan där hästens flyktinstinkt gör sig påmind. Det kan vara så enkelt som att du vill göra en serie av sidvärtsrörelser i skritt men din häst föreslår en rad andra saker utan att lyssna på de signaler du ger. Även här kommer kombinerad effekt väl till pass.

Kombinerad effekt är en teknik för att stanna din hästen och så att säga börja om från början. Det är en signal som måste tränas för att den ska fungera när du behöver den. När den funkar så får den hästen att stanna och återigen fokusera på dig som ryttare.

Hur du gör kombinerad effekt:

  1. håll om med skänklarna och fortsätt håll om
  2. sträck upp överlivet
  3. stäng handen och stumna i armbågsleden
  4. vänta tills hästen stannar
  5. släpp skänkel och lätta på handen när hästen har stannat

Tekniken måste tränas eftersom det inte är självklart för hästen att stanna när den känner tryck från båda benen och en hand som slutar följa med. Hästar som är känsliga kan springa iväg när de känner ett kvarvarande tryck från skänklarna. För dig som rider en sådan häst är kombinerad effekt extra viktig. Om din häst oplanerat hoppar till så att du förlorar balansen kommer du instinktivt att klämma med benen. I den situationen är det bra om hästen har vant sig vid att känna dina skänklar kring bröstkorgen så att situationen inte eskalerar. Ur säkerhetssynpunkt är det alltså önskvärt att hästen stannar om den känner ett ihållande tryck från båda skänklarna.

Men om ett konstant tryck från båda skänklarna ska få hästen att stanna, hur får du då din häst att gå framåt undrar kanske du? Självklart kan de inte vara samma signal. Du tränar hästen till att gå framåt när skänkeln lättar istället för att trycka. En lätt, kortvarig kontakt med skänkel drar hästens uppmärksamhet dit och när du lättar så skolar du din häst att röra sig framåt.

Fördelen med denna teknik är förutom ökad säkerhet för dig som ryttare också att du undviker att hämma rörelsen i hästens ryggrad. All rörelse hos hästen börjar i ryggraden och du släpper fram denna rörelse när dina skänklar är avspända.

Rid lätt, var säker och njut av den färggranna hösten!
Lena

 

 

 

Lätthet – varför då?

Lätthet handlar i grund och botten om att rida på ett sätt som skapar en hållbar häst som vi kan rida i många år. En häst som lärt sig att bära upp ryttaren på ett effektivt sätt kan ridas full ut långt upp i 20-års åldern. Min egen connemara är ett sådant exempel. Han är i år 20 år och hoppar bättre än någonsin. Hoppning är inte mitt främsta intresse men eftersom det är bra gymnastik för hästen hoppar vi regelbundet. Som hopprädd dressyrryttare är jag mycket stolt över vårt personbästa på 120 cm!

Lätthet för både hand och skänkel är en nödvändighet för att hästen ska utveckla och bibehålla en fungerade rörelseapparat. Men varför är lätthet för handen så viktigt? Det har att göra med hur muskler är konstruerade och fungerar:

  1. Musklerna fäster in i skelettet med senor. Korta, spända muskler är en bidragande faktor till senskador.
  2. Muskler arbetar alltid i par och fäster in över en led. Den ena muskeln i paret böjer leden och den andra rätar ut leden. Musklerna måste aktiveras och ge efter i samarbete. Muskeln som böjer leden arbetar när den drar ihop sig och muskeln som rätar ut leden arbetar när den gradvis förlängs för att bromsa upp en rörelse eller stabilisera en led. Hos en häst som hänger i handen eller går bakom hand finns inte detta optimala muskelarbete.

På lördag den 21 oktober håller jag och mina kolleger en demonstration för att visa hur hållbar ridning ser ut i praktiken. Välkommen till Berga Gård, Färingsö kl 10!  (Föranmälan till lena@equusit.se)

 

 

Bokhyllan: Understanding the ancient secrets of the horse’s mind

Understanding the ancient secrets of the horse’s mind (1999) av Robert M. Miller. Jag älskar titeln på denna bok. Och innehållet gör dig inte heller besviken. En liten röd guldgruva för att förstå varför hästar reagerar som de gör. Här beskrivs hästens natur som ett gräsätande flockdjur med flykt som främsta försvar och vad detta betyder i praktiken i vår dagliga hantering av hästarna.

Bok med titeln Understanding the ancient secrets of the horse's mind