Effektiv Sitsträning

En balanserad och följsam sits är A och O. Jag hjälper dig utveckla en avspänd och balanserad sits.

 

Hej, vill dela med mig av det här; Min dotter som är 13 år var hos dig Lena i våras för några lektioner i sitsträning. Under sommaren har vi varit iväg på SM i Dressyr för New Forest. Allt gick fint och det roligaste var att domaren från Flyinge gav henne speciellt gott betyg för hennes sits. Tänkte på dig då! Tack, ses igen!”
Maria Tayli

 

Jag erbjuder sitsträningslektioner på min skolhäst. En sitsträningslektion är 30 alt 45 min och går till så att du blir longerad. Detta innebär att du inte behöver kontrollera hästen utan kan koncentrera dig på dig själv till 100%. Du kommer att få göra övningar som är framtagna för att öka din balans, koordination och följsamhet. Dessa övningar är detsamma som man än idag använder för att träna ryttare vid ex. Spanska Ridskolan. Målet är en lodrät sits.

Vad är en bra sits?
Att en bra sits underlättar ridningen vet alla. Men vad är en bra sits? Det är en sista som är följsam, där du har egen balans och inte hänger i tygeln eller studsar på hästens rygg. Följsamhet kräver att du som ryttare är avslappnad och har stor rörlighet i följande leder: ländrygg, höft, knä och fotled.

Muskelkraft blockerar
För att kunna känna hästens rörelsemönster och eventuella spänningar måste du själv vara avslappnad och ha kontroll över din egen balans. Använder du muskelkraft för att sitta kvar på hästen och för att ge hjälper, blockeras hästens rörelser.

Lodrät sits
Målet med sitsträningen är den lodräta sitsen. I den lodräta sitsen har du öra, axel, höft och häl i en och samma lodlinje. Stiglädrets längd varierar utifrån den gren man sysslar med, långa stigläder med nästan raka ben inom dressyr, till kortare för hoppning. Den lodräta sitsen uppnår du när smidighet och rörlighet i lederna är tillräcklig stort för att du ska kunna följa med i hästens rörelser. Det ska inte krävas muskelstyrka för att bibehålla den lodräta sitsen när hästen rör sig.

Sitsträning genomförs på Upprätta Gård i Vallentuna.
Du hittar vägbeskrivning här »
Pris: 600 kr (30 min) alt 800 kr (45 min)