Säker vardagshantering

Hästar är fantastiska djur, bara vi berättar för dem vad vi vill att de ska göra så gör de det. Säker Vardagshantering handlar om hur du gör för din häst ska förstå dig.

Hästar som kliver på dig, är svåra att tränsa, inte står stilla när du sitter upp, som inte vill lämna sina kompisar, som är sur i boxen, som är svår att fånga i hagen, som är jobbig att leda. Känner du igen dig? Måste det vara så här? Nej det måste det inte! Alla hästar och ponnyer kan, om vi ger dem chansen, vara samarbetsvilliga, men då måste vi respektera dem som individer och förklara på ett sätt som de förstår vad det är vi vill att de ska göra. Jag kallar detta för Säker vardagshantering, andra kallar det för Natural Horsemanship.

”Thank you so much for assisting me with our horsemanship and riding clinic held earlier this week at the Stockholm Regimental Headquarters of the Swedish Army First Cavalry Life Guards.” Ed Dabney, Dabney Gentle Horsemanship

 

 

Jag erbjuder följande alternativ till som vill lära dig mer:

Alt 1: Föreläsning 2 timmar (inkl paus) 1000 kr (inkl moms) + milersättning

Jag strävar efter att hålla roliga och interaktiva föreläsningar som jag skräddarsyr efter era önskemål. Förslag på olika teman är Säker vardagshantering (hur och varför reagerar hästar som det gör och vad kan du göra för att effektivare kommunicera med hästar), ridningens historia, klassisk ridteknik och träningsprocessen. Ni står för uppvärmd lokal, fika och blädderblock/whiteboard tavla. Ni avgör hur många deltagare som är lämpligt, beror på lokalen.

Alt 2: Praktiskt demonstration utomhus/ i ridhus 1 timme 1500 kr (inkl moms)

Säker vardagshantering utgörs av två byggstenar: skapa en bra kommunikation med hästen samt kunna ”läsa” och förutse hästens beteende. Jag visar praktiskt hur man går tillväga för att skapa och fördjupa kommunikation tillsammans med min häst. Jag tar med min häst samt högtalare, ni står för ridvolt/ridhus. Ni avgör hur många deltagare som är lämpligt, beror på lokalen.

Alt 3: Praktiskt demonstration utomhus/ i ridhus 2 timmar (inkl paus) 2800 kr (inkl moms)

som alt 2 plus att jag jobbar med en av era hästar. Då kan ni se det färdiga resultatet med min häst och hur det kan se ut från början med en av era hästar. Villkor som ovan samt att ni tillhandahåller box/hage till min häst när jag arbetar med er.

Alt 4a: Heldagskurs 8 timmar (inkl lunchpaus) 6000 kr (inkl moms) + milersättning

Dagen inleds med en kort introduktion, sedan tränar vi gemensamt på praktiska övningar som skapar och fördjupar kommunikationen mellan människa och häst, inkl toleransträning. Förslagsvis kan 2 personer samsas om en häst, max antal hästar 8 st. Jag har högtalare, ni står för lokal för det praktiska övningarna (ridbana/ridhus), samt för lunchlokal (lunch ingår ej kurspriset).

Alt 4b: Tvådagarskurs 8 tim/dag (inkl lunchpaus) 9500 kr (inkl moms) + kost, resa och logi

Som ovan med repetition dag 2 fm samt toleransträning, rutiner för tränsning, för uppsittning och grundläggande ridövningar. Av erfarenhet vet jag att en kursdag ofta lämnar deltagarna något frågande om vad det hela gick ut på om hästarna inte är vana vid denna typ av hantering sedan tidigare. Dag 2 när alla, hästar och människor, sovit på saken har det mesta fallit på plats och det är då den verkliga Aha-upplevelsen kommer. Därför rekommenderar jag detta alternativ hellre än 4a heldagskurs.