Elever

 

”Jag kan hålla med dig till viss del för att jag har haft precis samma tänk som du,  att stången är mjukare än tränsbettet, till den dagen jag träffade i mina ögon sett en av de mest kompetenta ridinstruktörerna i detta land. Lena Danius var den första efter 20 år som hästägare som ville och framförallt kunde förklara hur ett tränsbett ska HANTERAS.”
Johanna Åkerlund, Buddbyn.

 

”Sammantaget måste att veckan med dig var de mest väl spenderade tid och pengar jag någonsin lagt ner på mitt ridande. Det blev en helt annan njutning att rida och att vara med hästen. Tack för det!”
Mikael Esping, Stockholm

 

”När Lena jobbar min häst så behöver jag aldrig oroa mig och tänka att hästen ska utsättas för onödig press. Därför att, Lena tajmar sina hjälper så bra och vet/känner hästarnas begränsningar. Lektionerna som Lena håller är både intressanta, utbildande och trevliga att följa även som åskådare. Löjlig eller dum behöver man aldrig känna sig, för Lena finner hur många sätt som helst (är jag övertygad om) att förklara hur kommunikationen ryttare – häst ska fungera bäst.”
Anna-Stina, Piteå

 

”Ville bara tacka för ännu en trevlig kurs-helg i Piteå! Du ger oss så bra ”verktyg” att själva lösa våra problem med mellan kurserna. Blir ju (tyvärr) bara på sin höjd varannan månad som vi får rida för dig här uppe och det skulle fungera riktigt dåligt om det inte vore för att du gett oss hjälpmedel att själva lösa problemen som dyker upp på vägen. Tack för att du hjälper oss att hjälpa oss själva så vi slipper vara hjälplösa mellan lektionerna 🙂 ”
Emma Hugman, Piteå

 

 

”Hej Lena, Jag skulle vilja säga tusen tusen tack till dig för att du har gjort så mycket för mig och Vildan, hittills! Du har hjälpt mig att komma på hur jag ska göra för att prata/kommunicera med henne på ett sätt som jag aldrig kommit fram till själv eller ”fått till” utan din hjälp. Hon kommer att bli en fantastiskt lyhörd och samarbetsvillig kamrat, vilket hon är på många sätt redan nu, men eftersom vi har massor med år kvar framför oss, så tror jag att hon blir bara bättre och bättre. Tänk när vi var med första gången och vi tränade på att hålla oss på fyrkanten och hon bara ville vingla omkring på alla andra spår! Det känns som att det är länge sen, men det är bara lite över 1 år sen. Idag kan hon koncentrera sig på mig längre stunder, hon lyssnar på mig innan hon flyttar fötterna (oftast 🙂 ) och hon är så stadig och fin i munnen. I onsdags var jag ute på en underbar tur i skogen och i går kväll hade vi en sån där perfekt stund i ridhuset och jag blir bara så lycklig och så glad! Tänk att min lilla sneda fölunge har blivit en sån fin svan! Tack för hjälpen så här långt!”
Marina Salomonsson, Piteå

”Tack själv för all hjälp vi får! Utan dig och Emma hade vi nog inte tagit oss så långt! Du lär ju säkert få hoppa upp fler gånger på honom, men det var otroligt roligt och nyttigt att se dig rida honom, har faktist bara gått bättre sedan sista kursen, känns helt underbart att rida dressyr och jag längtar typ mellan gångerna men försöker att rida ut mycket också så att han inte ledsnar 🙂 ”
Misha, Piteå

”Hej Lena! Har haft en fantastisk dag med min häst! Efter sitsträning och samma övningar vi gjorde sist så provade jag att tölta och använde halvhalten och inandningen. Fungerade helt otroligt bra! Jag är så lycklig!”
Kerstin och Vildur, Ösmo

”Hej Lena! Tack vare dig har jag blivit medveten om mina styrkor och svagheter och jag har så många fler valmöjligheter att komma underfund med min kropp och balans. Jag kunde ju inte vara med på dina fina kurs tillsammans med Maria Bucht då jag redan var anmäld till ridkurs för både Perry Wood och Rui Almeida direkt efter varandra. Jag har inte tränat för dem sedan i höstas. Båda två påpekade med stor emfas hur mkt bättre ryttarkänsla jag hade fått och var väldigt glada över vilka framsteg hästarna därmed gjort nu när jag har möjlighet att ge dem utrymme för rörelserna och framförallt sitter med i rörelsen på ett betydligt bättre sätt än tidigare. Jag är verkligen skyldig dig ett stort varmt tack, du har alltså gjort mig, hästarna, medryttarna och tränarna lyckliga tillsammans! Hoppas du får en underbar sommar och att jag får tillfälle att återkomma på ett eller annat sätt, för ju mer man kan desto svårare blir det ju…”
Gunilla Grebbert, Stockholm

”Hej! Tack för alla nya kunskaper från helgen! Jag har nu en liten Lena på ena axeln och en liten Maria på den andra. Särskilt tack för den sista lektionen där jag fick mycket hjälp från er båda och fotografering. ND är så lätt att få hög nu när jag står på marken och gör tugg och stretch. Det märks en otroligt skillnad. Och jag kan sitta och galoppera runt fyrkantspåret men bara en touch! i tyglarna och hon bara bär sig! Vaggan-övningen tror jag kommer ge mycket mer nu när hon äntligen är så hög som hon skall vara och vi kan ta korta korta steg. Och backar villigt med små hjälper. Vi har fortfarande mycket att jobba på ( framåtbjudning på hemmabanan, flexions, fattningar, övergångar, min noggrannhet med vad jag kräver och hur etc…) men vilken fart ridningen har tagit nu efter ND’s träningsvecka hos Lena!
ND är också mycket mer uppmärksam på mig och följsam från marken, det är otroligt att så lite ”NH” kan göra så mycket. Det var mycket som blev uppfriskat i lördags! Hon gav lätt bakdelen idag när jag hämtade henne i hagen. Jag gör många besök hos mig själv i ridningen, behövs minst två på en 20 m volt…. Experimenterar med att lägga mjuka tyngder på axlarna för att få känslan av Marias händer när jag ligger på golvet… Och värdefulla råd för separerade magmuskler! Efter min lektion där jag fick lära om hur jag sätter mig på en stol så fick jag verkligen insikt i hur jag bara slänger mig bakåt, jag satte mig på en stol( på rätt sätt) och lade märke till vilken balans jag hade, utan att tänka på det. Nu behöver det dock nötas in då jag är tillbaks i gamla vanor här hemma, men där har jag ju känt känslan av hur det skall vara!
Tack tack för allt som sagt!”
Kramar Maria, Dalarö

”Tack än en gång för en trevlig kurs med ett härligt gäng! 🙂
Jag satt och tittade på lektionerna som Lena höll i och eftersom jag red sist av alla båda dagarna hinner många olika ekipage passera. Jag håller själv lektioner ibland så det är intressant att se upplägget till lektionerna som Lena gör och jag måste bara få säga att hon gör det så fantastiskt och pedagogiskt fint!
Därför att: Under ett av ridpassen har hon en unghäst som gör sitt första försök att introduceras i klassisk ridning och strax efteråt har hon nybörjarlektioner i klassisk ridning med elever som har ridit lång tid på ex.vis ridskola och kanske t.o.m tävlat m.m. Att kunna berätta och visa för dessa elever så att dom inte ska känna sig helt okunniga när undervisningen faktiskt börjar från början med att stanna och svänga hästen med bara en hjälp i taget, det är en stor konst tycker jag.
Det är härligt när vi på läktaren hör hur eleven/ryttaren med stor aha upplevelse säger att: -” med så här små och få hjälper har jag aldrig ridit med förr ”!
Att göra ridningen intressant för oss alla: hästar som ryttare med olika bakgrund och mål har Lena verkligen lyckats med!
Jag längtar redan tills vi startar om vårens (2010) ridlektioner!
Anna-Stina, Piteå

Från min tid i USA, hösten 2006
Mukilteo, Washington
December 3, 2006
Regarding Lena Danius
To Whom It May Concern:
Lena was my dressage coach for the past 3 months while she was in the USA.  I discovered that Lena is a wonderful teacher and that she has an excellent eye for really seeing what the rider is doing.
I have been studying with Craig Stevens for four years now so her teaching matches what I am doing with Craig.  What was great for me is that Lena noticed a flaw in my half halt the very first ride and the correction made a huge difference in my riding. She also noted in another ride that I was bracing in my stirrups, but instead of pointing out a flaw, she simply asked if I thought I was stepping into my stirrups.  The change I made in response has completely fixed my downward canter transitions by simply lifting my toes as I ask for the downward transition.
These are technicalities, I realize, but I truly admire Lena’s teaching skills, her patience and good humor.  In fact, Lena worked with my Andalusian over the time she was in the US, that is how much I believe in her riding capabilities!  I most highly recommend her as a teacher and trainer and am delighted she has a career in the horse world.
Suzanne T Poppema, MD

Lena,
In the short time you taught me (I wish it had been longer!) I found you to be a great teacher. I think you are a well-educated, approachable, and fun teacher–you have a great hands-on method in which you are always encouraging a two-way dialogue–always stopping to explain things and asking questions so that the rider will learn to understand and think for themself.
The good of the horse was always the first concern–any time that I began to be confused and pull on the reins we would stop and talk about how to ride without pulling. Learning to ride with just one rein or just one hand made me begin to figure out how to influence the horse’s movement with my whole body instead of just covering up the mistakes made on one rein with the other rein.
You are very good at finding just the right phrase, question, or mise-en-selle exercise that will fix the rider’s problem! Just asking me ”can you lift the knees up and away?” would make me realize that I could not because my upper body was drifting forward again! I think that my posture has improved in everyday life, not just when riding, as I have become more conscious of the tendency to ”hunch over” and carry tension in my shoulders.
One more thing that I always remember is my first few shoulder-ins. They were not perfect, of course, but you said to someone one day that I had not done them before and was a natural. Well, I don’t know if that is true–I think that you told me how to do it in a way that made it very easy! I wasn’t confused, trying to do a lot of different things at once with a lot of different body parts, but really felt that all I had to think about was the indirect rein.
I think you’re a great teacher, Lena, and I think your students and their horses are lucky to have you. My best wishes are with you and I hope you will come back to NSAE sometime to see us again.
Yours, Shelley Curtis