Klassisk Skolning

Den klassisk skolningen ger dig handfasta och praktiska verktyg för att skapa ett samarbete grundat på ömsesidigt förtroende mellan dig och din häst. Klassisk skolning inkluderar både ridning, arbete från marken (ledarskap, longering samt arbete vid hand) och sitsträning.

Enkelt men inte alltid lätt
För att göra det du drömmer om tillsammans med din häst behöver du egentligen bara fyra fungerande signaler: gå, stanna, sväng höger och sväng vänster. Detta är sant oavsett om du vill sväva fram i passage, hoppa hinder eller rida ute i naturen. Enkelt men inte alltid så lätt att få att fungera.

Hästar är snabbare, starkare och väger mer. Därför bör du undvika att försöka konkurrera med hästen inom några av dessa områden. Inom klassisk skolning är målet att kommunicera med hästen på en mental nivå med små, lätta signaler. För att detta ska vara möjligt behöver du få och bibehålla hästens uppmärksamhet. Säker vardagshantering, men även longering, handlar om hur du uppnår detta. Din häst lär sig något av dig varje gång du hanterar den. För hästen är det ingen skillnad om du hämtar den i hagen, tränar sidvärtsrörelser eller (försöker) lasta på transporten. Är du medveten om vad du lär din häst? Säker vardagshantering handlar om att lägga grunden för din och din hästs samarbete så att ridningen blir roligare och tryggare.

Läs mer om Säker vardagshantering

Läs mer om Arbete från marken (longering och arbete vid hand)


Naturlig asymmetri och lätthet

Hästar, precis som människor, föds oliksidiga. Ett annat sätt att uttrycka detta är att hästar inte är skapade för att bära ryttare. Hästen måste lära sig hur den bäst bär upp ryttarens vikt på bästa sätt. Klassisk ridning och arbete vid hand ger dig verktygen för att påverka hästens hållning och balans så att din häst rör sig på ett sätt som gör den stark och smidig istället för att orsaka förslitning och skador. En lätt kontakt mellan ryttarens hand och hästens mun är en förutsättning för hållbar ridning eftersom det endast är när hästen har egen balans som den har förutsättningar att röra sig på ett sätt som stärker och lösgör utan att slita och bryta ned.

Läs mer om Klassisk ridning

Läs mer om Arbete från marken (longering och arbete vid hand)


Du kommunicerar med kroppen

Som ryttare kommunicerar du med din kropp. För att du ska kunna använda din sits för kommunikation måste du först och främst utveckla en följsam sits där du har egen balans och inte hänger i tygeln eller studsar på hästens rygg. Effektiv sitsträning hjälper dig att utveckla en avspänd och balanserad sits.

Läs mer om Effektiv sitsträning