Du får göra vad du vill, om …

När du rider lektion för mig, då får du göra vad du vill under två förutsättningar:

  1. Du vet vad du har gjort
  2. Du vet varför du gjorde det

Om punkt 1. När din kroppskontroll funkar tillräckligt bra då vet du vad du har gjort. Det händer att jag träffar elever som inte vet vad deras hand/ händer, skänkel,/skänklar, vikt och sits gör när de rider. Det här blir så klart frustrerande både för häst och ryttare. Ryttaren upplever att hästen inte lyssnar men kanske är det så att det är exakt vad hästen gör.

En av de saker jag kan bidra med som instruktör är att se vad du som ryttare egentligen gör och hur hästen reagerar på detta. Om du inte vet vad du gjort, då kan jag hjälpa dig att uppmärksamma, känna och ta kontroller över alla din kropps delar.

Om punkt 2. Så var det detaljen om varför du gjort något. Det handlar om vilken syn du har på ridningen och träning av hästen. Varför du väljer en viss övning eller varför du väljer att ge just den signalen på just det sättet, vid just de tillfället. Du och jag kanske har olika idéer om vad som är bäst för dig och din häst just denna dag. Har vi olika idéer kan vi prata om varför, för- och nackdelarna med olika alternativ och vad du vill uppnå. Jag vill att du som ryttare ska vara kreativ, ha roligt och våga ta egna initiativ.

Därför får du göra i stort sett* vad du vill när du rider för mig, så länge du vet vad du gjort och varför.

*under förutsättning att det är respektfullt gentemot hästen och inte utsätter dig eller din häst för onödiga risker.

Efter mer än 10 år som instruktör har jag lärt mig att jag absolut inte vet allt men jag har en rätt bra uppfattning om vad som brukar funka. Är det något i din ridning som inte funkar som du vill? Då kanske jag kan hjälpa dig vidare.

Författare: Lena

I started contributing to the community of classical horsemanship in 2005 and from there on my life got better and better. Founder and owner of Ekipage-1.