Härlig hösttur med mamma

Säkerhet först

Idag tog jag med mamma (fyller 80 år om ett par veckor) på en härlig tur i skogen och på grusvägarna. Vid ett tillfälle blev båda våra hästarna oroliga, och självklart kommer det en bil precis då. Men som tur är så är båda hästarna tränade till kombinerad effekt så en potentiellt farlig situation gled förbi utan att något hände.

Eller tur och tur, jag har märkt att ju mer jag förbereder mina hästar på uppgiften jag planerar att de ska utföra desto mer ”tur” har jag.

Kommunikation har sin grund i uppmärksamhet

Kommunikation är nyckeln till säker ridning. Så vad gör du om du din häst slutar lyssna på dig? Behöver inte vara en situation som den ovan där hästens flyktinstinkt gör sig påmind. Det kan vara så enkelt som att du vill göra en serie av sidvärtsrörelser i skritt men din häst föreslår en rad andra saker utan att lyssna på de signaler du ger. Även här kommer kombinerad effekt väl till pass.

Kombinerad effekt är en teknik för att stanna din hästen och så att säga börja om från början. Det är en signal som måste tränas för att den ska fungera när du behöver den. När den funkar så får den hästen att stanna och återigen fokusera på dig som ryttare.

Hur du gör kombinerad effekt:

  1. håll om med skänklarna och fortsätt håll om
  2. sträck upp överlivet
  3. stäng handen och stumna i armbågsleden
  4. vänta tills hästen stannar
  5. släpp skänkel och lätta på handen när hästen har stannat

Tekniken måste tränas eftersom det inte är självklart för hästen att stanna när den känner tryck från båda benen och en hand som slutar följa med. Hästar som är känsliga kan springa iväg när de känner ett kvarvarande tryck från skänklarna. För dig som rider en sådan häst är kombinerad effekt extra viktig. Om din häst oplanerat hoppar till så att du förlorar balansen kommer du instinktivt att klämma med benen. I den situationen är det bra om hästen har vant sig vid att känna dina skänklar kring bröstkorgen så att situationen inte eskalerar. Ur säkerhetssynpunkt är det alltså önskvärt att hästen stannar om den känner ett ihållande tryck från båda skänklarna.

Men om ett konstant tryck från båda skänklarna ska få hästen att stanna, hur får du då din häst att gå framåt undrar kanske du? Självklart kan de inte vara samma signal. Du tränar hästen till att gå framåt när skänkeln lättar istället för att trycka. En lätt, kortvarig kontakt med skänkel drar hästens uppmärksamhet dit och när du lättar så skolar du din häst att röra sig framåt.

Fördelen med denna teknik är förutom ökad säkerhet för dig som ryttare också att du undviker att hämma rörelsen i hästens ryggrad. All rörelse hos hästen börjar i ryggraden och du släpper fram denna rörelse när dina skänklar är avspända.

Rid lätt, var säker och njut av den färggranna hösten!
Lena

 

 

 

Författare: Lena

I started contributing to the community of classical horsemanship in 2005 and from there on my life got better and better. Founder and owner of Ekipage-1.